KU Leuven frist draadloze netwerken op

maandag, 17 september 2012

Draadloos CampusNet maakt plaats voor eduroam, kuleuven en kuleuven-guest
English version

Al 10 jaar lang kan je als KU Leuven student of personeelslid op allerlei plaatsen aan de universiteit draadloos surfen en mailen. Wat in 2002 begon als ‘Draadloos KotNet’ in enkele Alma’s, is ondertussen uitgebreid naar een lange lijst hotspots aan de hele universiteit. In de meeste KU Leuven gebouwen kan je vandaag draadloos aansluiten op ‘CampusNet’, maar ook op het netwerk ‘kuleuven’ dat zich specifiek op personeel richt, en op ‘eduroam’, dat ook in duizenden andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen wereldwijd kan gebruikt worden.

Deze draadloze setup wordt nu gemoderniseerd, met een duidelijkere opsplitsing naar doelgroepen, en een sterke focus op beveiliging. De netwerken ‘kuleuven’ en ‘eduroam’ maken gebruik van beveiligingstechnologie die 10 jaar geleden nog in zijn kinderschoenen stond. Omdat ondertussen alle moderne pc’s, tablets en smartphones probleemloos verbinding kunnen maken met deze nieuwe technologieën, is de tijd rijp om CampusNet af te bouwen. Alle personeelsleden en studenten worden nu al aangemoedigd om over te schakelen naar het ‘kuleuven’ netwerk (voor personeel), en het ‘eduroam’ netwerk (voor studenten en voor personeelsleden die vaak andere instellingen bezoeken).

Naast de verhoogde veiligheid hebben die netwerken trouwens ook als voordeel dat het inloggen een stuk eenvoudiger wordt dan bij CampusNet. Inloggen hoeft bij ‘kuleuven’ en ‘eduroam’ niet via een aparte webpagina te gebeuren, maar gebeurt automatisch op het moment dat de pc, tablet of smartphone verbinding maakt met het netwerk. Als je dus één keer de moeite neemt om de veilige netwerken in te stellen, ben je vanaf dan veel sneller ingelogd en kan je dus ook sneller surfen of mailen.

Draadloos CampusNet zal niet meer toegankelijk zijn voor studenten en personeel vanaf 19 oktober. Vanaf dan is het gebruik van het ‘kuleuven’ of ‘eduroam’ netwerk dus de enige optie.

Bezoekers (bv. gastprofessoren) die vanuit hun eigen instelling een eduroam-acount hebben, kunnen aan de KU Leuven zonder probleem draadloos werken met hun eigen logingegevens. Geregistreerde bezoekers die zelf geen eduroam-toegang hebben, kunnen met een tijdelijke account inloggen op het nieuwe ‘kuleuven-guest’ netwerk.

Alle informatie over draadloze netwerken aan de KU Leuven vind je op de ICTS-website. http://www.kuleuven.be/icts/wifi

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: